Lapsele tulevikuks kogumine/investeerimine (minu valik Koolifond+ ja investeerimiskuld)

 Kogumine ja investeerimine on selline, et kunagi pole hilja alustada, aga mida varem seda parem. Ma teadsin kohe algusest peale, et tahaks hakata kohe sünnist saadik lapsele tulevikuks raha koguma. Küll, aga ei teadnud ma, mis oleks mõistlik. Kas koguda endale arvele, investeerida aktsiatesse (enda või tema alt), teha kogumishoius vmt. Igal asjal olid omad plussid ja miinused. See postitus pole sündinud koostöös ega kellegi palvel, vaid jagan just seda, mille kasuks mina otsustasin (mis ei tähenda, et see parim valik oleks).



Mina valisin Swedbank Koolifond+, kuna niisama kontole kogumine ei tundunud mõtekas, ideaalis tahaks ikka kasumit, aga aktsiatesse raha investeerida on siiski riskidega, kuna võib ka kõik kaotada. Kuni enda jaoks "kodutööd" tehes leidsin, et Swedbankil on lapsele kogumise jaoks loodud Koolifond+, kus saab ära määrata, mis summas (minimaalselt) igakuised makseid tehakse (ma valisin lapseraha ehk 60€) ning kestvuse (ma valisin 18 aastat). Ehk minu otsus oli hetkel vähemalt riigipoolse lasteraha ma igakuiselt kogun tema jaoks tuleviku jaoks kõrvale ja võimalusel lisan, kas fondi või omakorda mujale.

Miks ma selle Koolifond+ kasuks otsustasin oligi peamiselt see, et kasumist on võimalik ilma küll jääda, kuid enda sissepandud rahast ei jää. Mis tähendab, et ka 18-aasta pärast on seal vähemalt alles see summa, mis ma sisse olen pannud (miinus lepingutasud). Ehk aktsiatega võrreldes ma ei pea kartma, et omadega nulli satun, kuid kontole kogumisega on vähemalt siiski lootus sissepandud summat kasvatada. Ehk positiivse stsenaarumi puhul on lootust summast 12 960€ kasvatada 18 084€. Nullmäära puhul kaotan lepingutasudega summa ehk 12 960€ saab 11 143€. Ning täpselt samaväärne summa 11 314€ on siis garanteeritud ka negatiivse stsenaariumi korral. Ehk kui aktsiatega on võimalik kõik sissepandud summa kaotada siis selle puhul on maksimaalne kaotus ~1600€.


Antud fondi on võimalik ka ise makseid juurde teha (samuti pereliikmetel) ja summat suurendada.


Lisaks tahtsin luua midagi käega katsutavamat, kuid midagi, mis oleks omaette traditsioon. Seega nuputasin välja, et vähemalt igaks sünnipäevaks hakkan ostma investeerimiskulda. Meeletust investeerimisest ei saa rääkida, sest minimaalne investeerimiskulla kaal on 1g ehk 18 aasta jooksul oleks see vaid 18g kulda. Kuid täpselt nagu koolifondi on võimalik vastavalt võimalusele juurdemakseid teha on võimalik ka osta kuldmünte/kuldplaate näiteks 5 grammi, 20 grammi, 31 grammi (1 oz) kaupa. Või miks mitte ka mitu ühe grammist kinkida. Eriti kui iga aasta osta erineva kujundusega kulda. Mingi hetk muidugi laps tahab juba ka käega katsutavat sünnakinki ja omab ise soove, mida saada ehk võib tunduda  et kink muutub kalliks. Hetke seisuga on ühe grammine kuldplaat ca 60-100eur, mis teeb aasta peale umbes 5-8€ kuus. Ehk soovi korral on jällegi võimalik ka see muul ajal osta (näiteks miks mitte tulumaksutagastust kasutada, kes tagasi saavad) või summa kuude peale jagada.


Minu esimeseks valikuks sai kohe sümboolselt - Fortuna. Tundus, et Rooma õnnejumalanna on miskit, mis esimeseks ideaalselt sobib.

Vähemalt mulle endale tundub see midagi toredat, mis ei lähe ajas koledaks või kaduma (nagu mänguasjad). Seda muidugi, et millal lapsele öelda, et talle raha/kulda kogutakse on iga ühe otsustada ja see, et millal kätte antakse ja laps seda kasutada võib. Et kas näiteks 18 sünnipäeval või varem/hiljem. 





Kommentaare ei ole