Kogemused ja katsetamine: OrganiCup

Üldiselt ma ei kipu väga oma isiklikust elust, tervisest ja muust taolisest rääkima, osade teemade puhul ma mõtlen, et mis see juurde annab ja kellele korda läheb. Tänane teema läheb sinna hulka, millest ma ise kirjutades end kõige mugavamalt ehk ei tunne (aga nagu näha see puudutab mind ja öelda on palju), selline valehäbi ja annan ka endale aru, et sellel pole mingit alust seda tunda. Lihtsalt tundub isiklik, et kas on selline asi, millest endast lähtuvalt kirjutada ja keegi seda ka lugeda tahab. Kuid mulle meeletult meeldib jagada kogemusi, just positiivseid, mis ka teistele abiks oleks - selle postituse ilmselt leiavad need, kes otsivadki rohkem infot või kaaluvad plusse ja miinuseid. Nii saabki tänase postituse sisuks menstruaalanum. 



Ma mäletan kuidas ma ise olin ka kunagi kahtleval seisukohal, et kas see endale osta. Kui paljud on toonud üheks peamiseks plusspooleks nende loodussäästlikus ja rahakulu siis ma võin puhtsüdamlikult tunnistada, et minu jaoks oli kõige suurem argument mugavus. See tähendab mugavus, mida väidetavalt lubati. Kuid teades enamusi reklaame siis tihti ei pruugi lubadused tegelikkusega kokku minna ja kahtlusi oli ikka. Kuid toote sobivusel näen ma vaid plusse ja mitte ühtegi miinust ja eks hirm ole tehnoloogiselt täiesti teistsugusele asjale ülemineku puhul tavaline. Ma tegelikult noorest peast mõtlesin, et miks ometi pole sellist asja välja mõeldud. Ja siis kui mõeldi siis oli ikka kahtlus, lugesin samuti erinevaid arvustusi ja otsisin videosid. Ja kuna ma sellest siis juba kirjutan siis võite arvata, et minule see sobis. Olen ka varasemalt teiste blogisid lugenud ja ka näiteks PaljasPorgand on sel teemal varasemalt kirjutanud. Mõtlesin juba siis ka sel teemal sõna võtta, eriti lugedes sel teemadel paljude kommentaare hirmust selle toote ees ja jättes proovimata. Antud postitus on sündinud koostöös Viljakusmonitor.ee'ga ja ma mõtlesin tükk aega, et kas ma tahan sel teemal oma nime ja näoga sõna võtta, kuid otsustasin valehäbi kõrvale jätta kuna minu jaoks on tegu ikka vägagi palju muutva tootega ja olen nüüdseks kaht erinevat toodet katsetanud ja omal ajal päris palju eeltööd selle kohta teinud. Kontrollisin, et olen ise kasutanud oma eelmist anumat 1,5 aastat ja vahepeal pole käsi kordagi muude järgi tõusnud. Mul on küll alati kotis üks pisike kott, koos ravimitega ja alguses küll tõesti igaks juhuks viskasin ka tampoone sinna kotti, kuid enam ammu pole seda teinud, samas ega see halba ei tee kui igaksjuhuks üks olemas on - vetsupotti pole küll kukutanud, aga ega see välistatud pole.




Igatahes minu jaoks oli huvitav proovida ka teist samasugust toodet võrdluseks, et julgustada ka teisi proovima. Olen kohanud niipalju väärarusaamu või negatiivseid eeldusi toote kohta. Jah, ma usun, et ei saa öelda, et antud toode kõigile sobiks. Mittesobimise põhjuseid võib olla mitmeid alates sellest, et kehad on erinevad, tootmistehnoloogiad on ilmselt erinevad, kujud on erinevad - ehk võimalik, et kellegi negatiivseks kogemuseks ongi saanud näiteks temale mittesobiva toote kasutamine. Kuid kui olete kahtleval kohal ja tegelikult pakub toode huvi ja tahaksite ära proovida siis julgustan!

Ma siinkohal ütlen, et minu jaoks see toode töötab kuna ma olen oma kehaga "sõber", kõlab natuke valesti, aga minu jaoks puudub täielik ebamugavus juba sellele tootele mõtlemisel (mida ma olen paljudes kommentaariumites näinud). Tean, et mitmed on näiteks aplikaatoritega tampoonide kasutajad näiteks sel põhjusel, et nad ei taha "sinna" minna - ükskõik, mis siis selle põhjuseks on. Minul olid alguses samuti hirmud, et a) kas see lekib b) kas seda on tunda c) kuidas seda pesta d) kuidas avalikus vetsus käia, kus kraanikausse pole jne. Ning mul on siiani täpselt 0 probleemi olnud. Esimestel päevadel (ja ka järgmisel) olin ma ka suht krampis ja hirmul, et kuidas ma tean kui vahetada vaja on või kas see võib lekkima hakata jne ja see ilmselt on loomulik. Kuid mitmendal ja mitmendal korral kasutades ongi juba teada, et võib end vabamalt tunda, et ei saa midagi täis ja ei leki.


Ma olen otsustanud menstruaalanuma kasuks, sest:
  • Mulle annab see meeletu mugavuse kuna seda reaalselt pole tunda (voltimiseks on erinevaid tehnoloogiaid ja endale sobiva ledimine võib natuke katsetamist võtta). 
  • See on pisike ja mahub alati kotti (või taskusse) ja on märkamatu. 
  • Ma peapeal seisu pole proovinud, kuid minu jaoks on see olnud täiesti lekkekindel olnud  igas olukorras, ka rannas ja isegi näiteks spas käies täiesti märkamatu (ei mingeid nööre ega muid vidinaid). Mul puudub mure lekke tõttu või mure, et ehk nüüd kohe on vaja tampooni vahetada. Ma ilmselt olen ka õnnistatud kuna mul peaaegu puuduvad täielikult krambid ja valud sel perioodil ja kui on siis minimaalselt, seega mul ei ole jäänud kusagil käimata - ei sportimas, ujumas, päevitamas, reisil jne.
  • See sobib mu kehaga - st on kehasõbralik, st ei sisalda kahjulikke kemikaale, allergiavaba, ei tekita vaevusi, ei aja PH tasakaalu paigast jmt (soovitan nt neile, kel esineb tihti seent).
  • Puudub TŠŠ oht (tampoonikasutajatel on see oht - eriti nt öösiti kasutajatel)
  • Suurepärane pikalt kasutamiseks nii ajaliselt korraga (öösel, tööl, reisi ajal jne) kui ka terve menstruatsiooni jooksul (st nii mitu päeva jutti kui vaja).
  • Säästab keskkonda ja raha!
  • Ma ei pea meeles hoidma tampoonide ostmist või jälgima, et neid piisavalt kaasas oleks - anuma panen kotti u päev enne eeldatavaid päevi, kuid võib kogu aeg kaasas kanda
  • Mul pole muret, et kas läheduses on prügikaste (nt külas olles), puudub vajadus seltskonnas, midagi kotist otsida ja peos vetsu kaasa võtta/taskusse panna




Oma keha tundma õppides olen ära õppinud tundma kui tihti ja millal vaja tühjendada - ütleme nii, et vabalt saan hakkama kuni soovitatud maksimaalse 12h (aga ideaalis siiski võiks 8h kanti - eriti alguses kuni pole veel teada täpset täitumist, kuna anuma täitumisel on küll lekke koht) ei ole mingi probleem. Terve tööpäeva või ööune saab täiesti rahus mööda veeta - mõelge milline luksus sellega veel on rannapäev või näiteks lennureis. Voltimise osas tuleb lihtsalt leida endale sobivaim lahendus kuidad paigaldada - ainus, mida ma soovitan, et kindlasti kontrollida, et anum avaneks - selle puhul aitab tihti natukene allapoole sikutada. Minule sobib ka toote karbis olev C-fold tehnika, mis tuleb välja täitsa ühe käega. Anuma võtan avaga enda poole pöidla ja keskmise sõrme vahele. Nimetissõrme panen anuma "peale/keskele" ja surun anuma nö kokku pooleks ja seejärel pöidla ja keskmise sõrmega anuma küljed keskele kokku. Minule sobib see viis nii paigaldamiseks kui anum avaneb ilusti. Lisanipiks olem märganud, et märga anumat (vee alt läbi lastud) on kergem paigaldada kui kuiva. Kusjuures seda sikutamisosa saab samuti lühemaks lõigata - kuna kehad on erinevad siis on ka see "pikkusemugavus" erinev. Ise ma pole siiani seda pidanud lühemaks lõikama (mugavam ka kätte saada), samas kui arvustusi lugesin tean, et osad on ka suht nulli lõikanud.





Mul pole isegi kraanikausi puudumine vetsus ei ole tegelikkuses probleemiks osutunud, kuna ei juhtu ka midagi kui korra anum tühjendada ja puhastada (niiske)salvrätiga. Saan aru, et mõne jaoks võib olla see ebameeldiv, kuid life - samuti võib olla olukordi, kus alati pole kasutatud hügieenivahendeid ka koheselt visata, selle ees pluss jälle anumale. Ning OrganiCupsil on just selliste olukordade tarbeks on välja mõeldud ka spetsiaalsed niisked OrganiWipes salvrätid, mis samal ajal ka desinfitseerivat toodet - super!

Samuti on pesemiseks mõeldud välja spetsiaalne puhastusvahend OrganiWash, mis on piisavalt tugev anuma puhastamiseks, kuid piisavalt õrn, et seda pärast kasutada. See on mõeldud siis eelkõige kasutamiseks kasutamise ajal kui anumat välja võetakse, et siis pesta enne kui uuesti kasutada kui sama vahendit võib kasutada ka intiimpesugeelina. Omast kogemusest võin öelda, et kui pole võimalik siis veega puhastamisest on ka siiani piisanud, kuid mõni on kindlasti ka pH tasakaalu muutustele altim. Ning kui pole läheduses kraanikaussi ja vett siis eelmainitud OrganiWipes niisked salvrätid abiks. Ning siiski kui anum uuesti seisma jätta kui seda vaja pole soovitan pärast kasutamist ja enne kasutamist toode läbi keeta (5 minutit) . (Igasuguste muude nendeks mitte ettenähtud vahendite kasutamine pole soovitan, kuna ei tea kuidas kasutatud materialid võivad reageerida - st nt rabedaks muutuda).

Ja keegi ei keela vajadusel kasutada anumat ja muid vahendeid kordamööda - vastavalt võimalustele. Ning kordagi ei teki olukorda, kus avastad, et tampoonid on jäänud teise käekotti või otsa saanud või maha ununenud või pole piisavalt kaasas. Mitu korda kergem on reisile minnes või niisamagi käekotti pista üks pisike anum (selleks ettenähtud kotikeses siiski) kui pakk sidemeid või tampoone. 

Ning lisame siia juurde reaalselt suure keskkonnasäästlikuse, kuna sidemeid/tampoone kulub ikka naisel elujooksul päris suur hulk ja ega need samuti paremini ei lagune. (Olete näinud tampooni videosid, kuidas tampoonilt ebemeid küljest tuleb) lisaks on tampoonid mõeldud ju olema üliimavad. Menstruaalanuma puhul on see tegelikult suur pluss, kuna säilib üpriski loomulik PH tasakaal.
Muidugi ei saa unustada ka korraliku rahasäästu, kuna anuma eluiga on julgelt mitu mitu aastat (anumi materjal võib aja jooksul natuke värvist ära minna, kuid see ei vähenda omadusi või vastupidavust, pigem "silmailu" küsimus). Samuti on silikonist anum täiesti allergiavaba!

Kodulehelt: OrganiCup-iga säästad raha enda jaoks ning ressurrsse planeedi jaoks. Mõtle, milliseid jäätmeid toodavad hügieenisidemed ja tampoonid. Keskmine naine kasutab elu jookusl 11 000 sidet või tampooni. OrganiCup kujutab endast 30 grammi jäädet 30 kilogrammi asemel! Ühekordsed hügieenivahendid sisaldavad naftapõhiseid kemikaale ja lõhnaaineid, mis võivad tekitada endokriinseid korratusi. Lisaks sisaldub nendes ka taimekaitsemürke.


Kui esineb probleeme siis pärast esimest paari korda kindlasti ei soovita toodet ära visata ja seda kiruda. Ka anumaid müüakse erinevates suurustes ja kui esineb probleeme lekkimisega või seda on liialt tunda või tahab välja valida siis tuleks proovida teist suurust või siis teise tootja anumat. A suuruses anum on siis mõeldud mitte sünnitanud naistele ja B suuruses neile, kes on sünnitanud või rohkema verejooksuga. Kui pole sünnitanud soovitan kindlasti alustada A anumast. Mittesobivuse korral ei saa nüüd öelda, et ühe firma oleks halvem kui teise oma, vaid kehad on erinevad ja erinevate toodete kujud on erinevad - seega lihtsalt võimalik, et kui üks ei sobi sobib teine. Kui tunnete ebamugavust või asi ei tundu paigas olevat siis näiteks youtubes on päris mitmeid asjalikke arvustusi kus näidatakse ära erinevaid voltimistehnikaid. See tõesti ei pruugi tulla päris "kohe", et esimese korraga on kõik hästi, aga ka mitte teise ja kolmandaga, aga see tähendabki, et tasub katsetada erinevaid. Selle toote mugavus on lihtsalt nii suur edasiminek (anum mahutab 3-4x korda rohkem kui tampoon ja sellega peaks isegi täielikult puuduma TŠŠ võimalus). Kes mingil põhjusel ei taha täielikult üle minna siis antud vahend on hea juhuks kui tead, et mingitel päevadel tekib näiteks variant, et ei ole võimalik 8h jooksul vetsu minna vmt põhjus. 

Seega, kes pole veel proovinud kuid tunnevad, et võiks, siis hetkel on OrganiCup tooted kõigis Rimi Hypermarketites 16.04-13.05 kestva Ilu Heaks kampaania raames lausa 30% allahindlusega! Saate minna ja ise kätte võtta ja katsuda (vähemalt minu teada on neil kõikjal ka näidised väljas!).

Või kes tahab rohkem lugeda või netist tellida siis saate neid vaadata rohkem infot Viljakusmonitor.ee veebilehelt. Julgustan küll seda toodet ostma, kuna saate kindlasti kvaliteetse toote ja mitte mingi hiina aliexpressi "silikonist" toote (mis võib pärast ei tea, mis kemikaale endas sisaldada). Kuna see on siiski kehas mingil perioodil vägagi püsivalt siis see on asi kindlasti mille puhul ajada taga kvaliteeti ja olla kindel, et sealt ei laguneks kehasse mingeid keemilisi ja mürgiseid aineid. Samuti on tegu usaldusväärse veebipoega, kaup on Eestis laos olemas ja tellimine ja tarne kiire.



_______________________________________

Ma ei anna pead antud artiklite tõepärasuse eest, kuid siiski, mis tundub ka loogiliselt mõeldes minu jaoks justkui tõene. Põhjused, lisaks mugavusele, miks kalduda just menstruaalanuma poole lisaks mugavusele:

Allikas:https://wearedame.co/products/organic-tampon-refills
* Tampoonid jätavad lagunedes endast kiude maha (mõned rohkem, mõned vähem)- veeklaasi näitel on näha kuidas ebemed eralduvad. Googeldades leiab mitmeid ametlikumaid ja mitteametlikumaid katseid kui ka võrdluseid tootjate enda poolt, et "teised ajavad ebemeid, aga mitte meie brändi omad". Otseloomulikult veeklaas ei väljenda tegelikkust, kuid minu jaoks mingi point selles on. Igasugune ebe, mis maha jääb suurendab bakterite kasvu ohta sh siis, kas PH tasakaalu paigast minemist või TŠŠi.
* Eelmainitud TŠŠ tekke võimalus tampoonikasutajatel - kui tampooni peaks ideaalis vahetama iga 4-6h tagant siis tuleb tõdeda, et ma küll kunagi endale ööseks selle jaoks nt äratust ei pannud ja kindlasti venis see vahemik pikemaks.

* Valgendamine - teate ju, mis värvi on näiteks naturaalne puuvill? Tänapäeval küll on neid tootjalt, kes endiselt kasutavad puuvilla kui neid, kes kasutavad ka kunstlikke kiude. Kuid puuvilla puhul on valgendamine (mitte küll tänapäeval enam klooriga) üks osa protsessist, mitte küll eesmärk. Kuid kindlasti on ka üks osa välimusel kui sellel, et valgendamisega küll eemaldatakse ebapuhtused ja luuakse nö puhas keskkond. (Loe rohkem näiteks siit). Selles suhtes,et jah - kõik on "keemia", kuid minu jaoks ongi menstruaalanum nö üks samm edasi kehasõbralikuma toote poole. Tegu on võimalikult naturaalse (kuid mugava võrreldes sidemetega) viisiga, samal ajal proovitud toota võimalikult kehasõbralikuna (allergiavaba, hoiab niiskus- ja ph tasakaalu paigas, ei jäta ebemeid maha, ei ole bakterite levikuks soodne keskkond kui õigesti hooldada).

7 kommentaari

uurija ütles ...

Mul on hea meel, et selline asi on leiutatud, mis aitab paljudel naistel keskkonnasäästlikumalt elada, aga pean siiski ka oma kogemuse lisama. Proovisin ka menstruaalanumat ja minule tegi see vaakum konkreetselt haiget, umbes nagu liiga kauaks peale jäetud massaažikupp vms. Mul on pehmed koed, mida see anum vaakumis siis ilmselt natuke liiga kõvasti sikutama hakkas. Kui aga sättida püüdsin, hakkas kohe lekkima. Nii et mina ei saa kahjuks öelda, et ma ei tundnudki seda anumat enda sees - tundsin küll ja kogu aeg, mugav mul sellega ei olnud.

Kissu ütles ...

Inimesed ja nende anatoomia on tõesti natukene erinev. Ma nüüd ise ei oska öelda, mis selle valu täpselt põhjustas (nt tean, et peab kindlasit jälgima, et anumal oleks need õhuaugud äärtes vabad), sest vale võis olla suurus, kuju, materjal vmt. Mida ma ise lisainfot otsides leidsin on see, et välismaal levivad nüüdseks juba teistsuguse kujuga anumad - sellised piklikumad, vt googlest nt lili cup. Sel puudub ka nö see rant. Ma ise olen mõnda rohkem näperdanud ja materjali vahe ja tugevus (nt kui kerge voltida) on neil väga erinev olnud. Ilmselt ei saagi kõiki erinevaid läbi proovida (läheks kalliks), kuid ilmselt prooviks aru saada, mis eelmise juures täpselt seda ebamugavust ja valu põhjustas ja sellest siis täiesti erinevat proovida. Valus ei peaks see kogemus kindlasti olema ja sellisel juhul tõesti ennast piinata ei tasu ja hambad risti edasi proovida, et ehk läheb üle. Samas kui olemas on siis paari kuu pärast võib ju korra uuesti proovida, et ehk lihtsalt sel ajahetkel ei sobinud.

enetimm ütles ...

Mina olen juba selles eas, kus ei pea selliste asjade pärast muretsema, aga kui ma selle 8 aastat tagasi avastasin, siis mu esimene küsimus oli: kus sa varem olid :-) Mul ei tulnud kasutamine alguses ka hästi välja. Tundus ebamugav ja natuke valus (aga nüüd tean, et ei pannud õieti sisse) ja siis lasi ka läbi (nüüd tean, et ei olnud korralikult sees). Võttis ikka natuke harjumist. Mul on hea meel, et ma alla ei andnud. Sest sellist vabadusetunnet polnud ma kunagi päevade ajal tundnud. Jõudsin mitu korda ära unustada, et vaja topsi tühjendada. Ma soovitan väga. Ja veel kord, ärge alla andke. Kui peale kolme korda ikka ei sobi (st ikka kolma kuupuhastust), siis ehk tõesti ei sobi. Aga kui nipp käes, siis minu meelest on see justkui taeva õnnistus :-) Minu postitus aastast 2011

Kissu ütles ...

Aitäh jagamast! Mugavus on tõesti selle juures suurim pluss ja julgustan ise ka alguses ikka mitmeid kordi proovima. Eks seal peab tõesti natuke "mängima" alguses voltimistehnoloogiaga (et ka ise endale haiget ei tee), avanemisega, kõrgusega, nurgaga, paigutamisega jne enne kui kõik käpas ja see kindlustunne ja sobivus täielik on. Mõnel on see keerulisem, teisel lihtsam. Aga kui on keerulisem siis loobumise asemel soovitan ise küll proovida vähemalt ühe korra teistsuguse kuju ja materjalist anumaga.

Anonüümne ütles ...

Kahtlesin päris pikalt aga ostsin nüüd ikkaguendale ka. Tahaks juba proovida küll ja loodan et sobib. proovin meeles pidada ja tulla kaoma kogemust jagama kui proovitud

Triin K. ütles ...

Olen mitu korda neid varem rimis käes igat pidi keerutanud kuna jäävad alati sissekäigust mööda minnes alati teele. Otsustasin, et ostan ja proovin nüüd ikka ära. Su postitus jäi eile organicup lehekülje jagamistes silma ja liikusin siia lugema, väga julgustav postitus! Olin ise ikka pikalt kahe kaalukausi vahel, kaalud nagu ma olen.

MR ütles ...

Minul oli enne OrganiCup'i Yuuki (on saadaval netipoodides Eestis). Yuuki aga läks vahepeal kõndima. Ostsin siis OrganiCupi, sest muud polnud võimalik väikses kohas kiiremini leida. Minule paraku see eelnevaga võrreldes eriti ei sobinud, ei olnud sees mugav. Aga kahtlemata tasub proovida, kellele sobib see, kellele muu.