Sibulakaste

Jälle üks toit, mitte kõige isuäratavama pildiga, kuid mille tegemine on ülilihtne. Mulle meeldib retseptides sibulaga katsetada, oma lapsepõlvest tean küll praetud sibulat, kuid sibulakastmest kuulsin ja tegin esimest korda. Praeguses karantiiniolukorras megahea lisand mida saab kiirelt pea kõigil kodusolevatest (kauasäilivatest) asjadest valmistada - seetõttu mõtlesin ka jagada.

Vaja:
1 suur sibul
1 sl võid
1-2 tl suhkrut
2 sl jahu
ca 400ml puljongit

Omal soovil võib juurde lisada kapis seisva veinipõhja, mõne toorjuustu, merevaigu või köögikoorepõhja vmt.

Valmimisaeg ca 20 minutit
Sobilik keedukartuli, kartulipudru, kartuli-kruubipudru, tatrapudru vmt kõrvale.


Kõigepealt viilutasin sibula õhukesteks viiludeks, pruunistasin pannil suhkru ja võiga pruunimaks kuni sibul hakkab ise mahla välja ajama. Seejärel lisasin kapis oleva veinilõpu ja kuumutasin kuni kogu vedelik oli aurustunud, sibulad pehmed ja seejärel lõpetasin sibulate karamelliseerimise lõpuni. Kui sibulad olid juba kuldpruunid, lisasin jahu, pruunistasin veel mõned sekundid sibulatega ja lisasin juurde puljongi. Seejärel keeda kastet endale sobiva paksuseni.

Ise valmistasin seda keedukartuli ja grillvorstide kõrvale, seni kuni kartulid keesid ja grillvorstid küpsesid jõudsin ka kastme valmis teha. Kõrvale hapukooresalat heeringa ja rohelise sibulaga. Julgen seda kooslust soovitada - kiire ja lihtne.

Kommentaare ei ole