(Toor)juustune sibulasupp peekoniga

Ma tahaks pakkuda siia mõnd megailusat ja isuäratavat sibulasupi pilti, kuid mida pole, seda pole. Kui muidu ei saa aru kui pimedad meie talved on siis tuleb õhtuti pildistada (vähemalt koduses toavalguses). Kuid see retsept tuli niiii hea ja minu arust on see just ideaalne supp talvisel perioodil. Nagu ikka ma oma retseptides enamasti kogustel järge ei aja ja teen tunde ja maitse järgi.

Valmistamise aeg: 45min-1h
Portsjone: u 6


Koostisosad:
~1,5kg punaseid sibulaid (puhastama kaal), sobivad ka valged sibulad
100g (soolaga) võid
75g toorjuustu (sobib ka merevaik)
u 70ml punast veini (võib ka brändit)
Maitsestamiseks: suhkrut, soola, pipart, sojakastet, veiniäädikat vmt meelepärast
Vett (u 1 liiter)

Peale:
riivjuust
ciabatta / (maitsevõiga)
peekon
maitserohelist

Kõigepealt puhastasin sibulad ja lõikasin ratasteks, rattad omakorda pooleks (sellest piisas).
Seejärel kuumutasin potipõhjas või, valasin sibulad sisse ja lasin alguses kaaneall natuke haududa, kuni sibulatest tuli vedelik välja ja sibulad haudusid juba omas mahlas. Seejärel lisasin maitseks natuke suhkur (kiiremaks karamelliseerimiseks). Seejärel hautasin sibulaid keskmisel kuumusel kaane all (vahepeal segades) omas mahlas umbes 0.5 tundi - seni kuni sibulad olid muutunud täiesti pehmeks, natuke pruunikas-klaasjaks. Seejärel valasin sibulale hulka umbes 70ml punast veini ja lasin korra kõrgemal kuumusel veinis sibulatel rohkem karamellistuda ja alkoholil välja aurata. Seejärel lisasin umbes 1 tl pipart, u 3 sl sojakastet ja u 2 sl veiniäädikat. Seejärel lisasin liitri (keevat) vett ja köögitoorjustu, segasin kuni toorjuust oli täielikult sulanud ja vesi jõudis keemiseni.

Samal ajal kui sibulaid hautad soovitan ka peekon juba ahju valmis panna arvestades oma ahjuga umbes nii, et peekon saab valmis siis kui suppki. Peekoniga samal ahjuplaadil lasime ka ciabatta krõbedaks (küüslaugu maitsevõiga ciabatta sobis selle kõrvale kõige paremini!)

Kuigi paljud panevad riivjuustu ciabattale, siis panin riivjuustu otse kaussi tõstetud kuumale supi (sulas põhimõtteliselt hetkega peal). Kes tahab võib sel hetkel ka supi ahju panna ja juustu peal krõbedaks pruunistada. Juustu peale lisasin peekoniribad ja kõige peale maitseroheline (roheline sibul, till, petersell).

Mul käis terve eilne päev neelud, et saaks koju sibulasuppi sööma. Seda võib teha ka täiesti vegan versiooni (ja ka siis maitseb imehästi), kuid peekoni krõbedus, veniv juust, maitserohelised ja krõbe ciabatta küüslauguvõiga annavad kokku ülimõnusa maitste ja tekstuuride koosluse.



1 kommentaar

Anonüümne ütles ...

proovisin sinu retsepti järgi ka teha, olen muidu püreestanud, aga väga hea tuli! polnudki ammu sibulasuppi söönud