Tervis: rauadepoo, rauapuudus ja rauapreparaat

Vahepeal tulevad asjad õigel ajal või juhtuvad põhjusega. Kirjutasin millalgi ka oma terviseriski paketi kogemusest, kus kõik oli justkui korras (piirnormides), aga jäi meelde, et üks näit oli alumise piiri peal, kuid normis. Kuna näit oli normis siis ma sellesse väga ei süvenenud, mäletasin ainult, et see tähendas sisuliselt rauadepood, kuid alati on mul näiteks hemoglobiin väga korras olnud kui olen käinud doonoriks ja ka seal näidus seepärast ma väga ei muretsenud.


Seekord avanes mul võimalus proovida rauapreparaati ja ma tundsin, et peaks sellesse rohkem süvenema. Enne kui ma ka oma jah sõna ütlesin otsustasin korra, et otsin oma eelmise vereproovi üles ja vaatan täpsemalt, et mis see rauaga seotud näit oli ja täpsem tähendus on. See näit, mis alumises otsas oli oli Ferritiin, mille näit oli mul 12.1 ja mille norm väärtused on 10.0-150.0 μg/l. Lähemalt siis uurides tegelikult avastasin, et kuigi normväärtuste piires võiks siiski see näit olla tunduvalt kõrgem ja see kujutab endast riski, et varsti on kehas rauadepoo tühi ja võib välja kujuneda näiteks kehvveresus. Kuna eelmisest testist oli juba peaaegu aasta möödas ja see jutt tundus natuke ka hirmus siis otsustasin ise minna ka kordustesti tegema, et näha, kas ja kuhu suunas on midagi muutunud. Miks ma just ferritiini testi tegin selle pärast, et just ferritiin on rauapuuduse suhtes tundlik analüüs, kuna selle sisaldus veres väheneb juba enne aneemia teket rauapuuduse varajases järgus ja koos punavere indeksite muutustega viitab aneemia tekke võimalusele. Kordustesti tulemuse sain teada samal õhtul ja seekord oli õnneks ferritiini näit eelmise aastaga tõsunud 20.6 peale, kuid samas endiselt madalamas otsas. Mis tegelikult tähendabki seda, et arstile pöördumiseks otseselt alust pole, kuid samas piisavalt ruumi oma rauadepood täita ja seda just toidulisanditega.



31.12.2018 Terviseriski paketi käigus tehtud mõõtmine
11.2019 kordusmõõtmine




Mida rohkem ma lugesin seda rohkem ma tundsin mingeid sümptomeid ära, mida ma pigem kohati ka kilpnäärme kaela ajasin (olen tükk aega olnud jälgimisel kilpnäärme autoimmuunpõletikuga ja nüüd just hiljuti sai endokrinoloogil käia ja sain ka rohud peale, kuna näit oli kiskunud juba alatalitluse poolele). Näiteks toodi antud preparaadi kirjelduses välja,et kergema rauapuuduse puhul väheneb füüsiline vastupidavus ning vaimne produktiivsus, võib tekkida motivatsiooni puudujääk ja alaneda tähelepanu. Samuti rauapuuduse enda üleüldised näidustused ongi väsimus, jõetus, uimasus, nõrkustunne, külmetushaigustesse tihe haigestumine (olin just põhimõtteliselt 1,5 kuud nohus ja enne seda ka tõsisemalt haige), lihasjõudus ja sooritusvõime (näiteks juba väike koormus paneb hingeldama), nahk kahvatu jumega jmt. Aga just seepärast, et mitte ise endale diagnoose panna läksingi uuesti vereproovi tegema. Kuid samas võib seda vabalt ka endalgi kahtlustada ja lasta kontrolliks vereproov teha, kuna rauapuudus on üle maailma levinuim toitaine puudujäägist tingitud terviseprobleem. Rauavaegus ohustab enim neid, kelle rauavajadus või rauakadu on suurem: rasedad ja kiire kasvuga imikud, aga ka viljakas eas naised ning teismelised. Kuna raseduse ajal raua vajadus suureneb, on rasedal rauda vaja mitte ainult enda füsioloogiliste protsesside tagamiseks (eeskätt vereloome), vaid ka loote normaalseks arenguks. Suurenenud vajaduse kompenseerimiseks peaks naised raseduse ajal rauda rohkem tarvitama, kuid samas tihti ei suudeta vajalikku kogust rauda toiduga sisse süüa (eriti kui iiveldab), seega on sel ajal mõistlik kompenseerida suurenenud rauavajadust toidulisandiga.

Aga toode, mis mind kõnetaks ja mida ma proovimiseks sain on ainus heemset rauda
sisaldav preparaat RICHTER FerroBio, mis on alates käesolevast aastast on Eesti apteekides saadaval (apothekas näiteks saadaval hinnaga 24.84) Hea imendumise tõttu (15–45%) piisab väikesest rauakogusest, mis
omakorda vähendab oluliselt seedetrakti kõrvaltoimete tekke riski. Olles ka varem raualisandit tarbinud oli minu jaoks toode peaaegu, et müüdud juba ainult selle pärast, et heemne raud ei tekita kõhukinnisuse probleemi. Lisaks on heemset rauda sisaldav suukaudne preparaat on ohutu, hästi talutav ja efektiivne ka rasedusaegserauavaeguse puhul (Arenenud riikides kannatab aneemia all 23% rasedatest).  Kui kergema rauapuuduse puhul väheneb füüsiline vastupidavus ning vaimne produktiivsus, võib tekkida motivatsiooni puudujääk ja alaneda tähelepanu, siis rasedusaegse rauapuudusega võib kaasneda aneemia, mis omakorda on seotud enneaegsete sünnituste ja laste madala sünnikaaluga. 



Aga mis on üldse heemne raud ja mille võrra erineb see muudest preparaatidest - see küsimus kõlises ka tükk aega minu peas. Et sellest aru saada on vaja teada ka, rauda on võimalik omastada kahel kujul: heemse ja mitteheemse rauana. Heemne raud on loomset päritolu, seda leidub looma- ja kodulinnulihas ning kalas. Toidutaimedes, piimatoodetes (sisaldavad rauda väga väikeses koguses) ja munas leiduv raud on mitteheemne. Valdav osa toidust saadavast rauast on mitteheemne. Heemne raud moodustab segatoiduliste rauatarbimisest vaid 5 – 10%.

Nad ise toovad välja, et Ühendkuningriigis täiskasvanute seas 17 aasta jooksul (1982 – 1999) tehtud uuringu tulemustest nähtub, et heemse raua omastamine toidust on vähenemas: heemse raua omastamine veise-, sea- ja lambalihast vähenes vaatlusalusel perioodil järjepidevalt, samas kui heemse raua omastamine kodulinnulihast suurenes. Arvestades, et taolised uuringud võtavad pikka aega ja praegusel ajal on kõik pidevas ja kiires muutumises, siis ma olen üpriski kindel, et alates 1999 aastat on väga palju muutunud - eriti arvestades taimetoidu pealetungi ja lihatoodete tarbimise vähenemisega. Samuti on ju suurenenud igasugu poolfabriktaatide tarbimise hulk, kus näiteks süüakse kotlette-viinereid, kus lihasisaldus mingi periood järjest vähenes. 

Toidust saadud heemne raud imendub aga suuremal määral kui mitteheemne raud. Heemne raud imendub 20 – 40% ning mitteheemne raud 1 – 10%. Mitteheemse raua imenduvus varieerub rohkem, kuna seda mõjutavad eri tegurid, näiteks organismi olemasolevad rauavarud ning mitmed toitumuslikud tegurid, näiteks see, kui palju tanniine, fütaate, kaltsiumi, polüfenoole ja kiudaineid tarbitav toit sisaldab. Nii heemne kui ka mitteheemne raud imenduvad peensooles, kuid erinevate mehhanismidega. Heemse raua biosaadavus on oluliselt suurem ja organism suudab seda paremini omastada.





Mida ma tahan rõhutada, et tervis on oluline ja ma ise kipun see inimene olema, et kui midagi pole väga katki või olen juba muude probleemidega piisavalt arstil käinud siis kuidagi ebamugav on endal minna arstile ja küsida erinevaid analüüse - sest ehk... Küll aga kui kellelgi on kahtlus, et kas võib tegu olla rauapuuduse või algava rauapuudusega siis Synlabis maksis vereproov ferritiini taseme ja Hemogramm 5-osalise leukogrammiga kokku 13.53€. Kuna seal on piirnormid märgitud siis kui miski tundub paigast saab juba antud analüüsi tulemustega pöörduda perearstile või kasvõi telefoni teel paluda perearstil pilk vereproovi andmetele peale visata. Kui kahtled, kas preparaati võtta konsulteeri perearsti või apteekriga. Tegu on käsimüügis müüdava toidulisandiga, mitte ravimiga ja sobibki toidulisandina juba ennetavaks tarvitamiseks neile, kes toidulaual rauavaene toit ja/või vähe loomset liha, kust rauda saaks.


2 kommentaari

Anonüümne ütles ...

Mul pikemat aega sama probleem olnud ja ferritiin kõikunud vahemikus 30-60 ja siis uuesti 30. Pereesti sõnul näit korras ja muretsema ei peaks, aga väsimus murrab. Pole sellest kuulnudki varem, aga lähen ilmselt proovin. Kuid kuidas see su kõhule siis mõjus? Mul varasemalt rauatabletid ikka kõhi nii kinni võtnud, et hirm hakkab ja ilmselt seepärast ei ole ka näitu väga kõrgemale saanud kuna selles hirmus kuurid pidevalt pooleli jätnud või suvalistel aegadel ja päevadel tablette võtnud.

Kissu ütles ...

Mul oli kõhu osas sama hirm, aga ei ole kuidagi mõjunud ja olen võtnud igapäevaselt õhtuti.