Reisile?! Käsipagas ja veel mõned reisinipid

Jätkuks eelmistele postitustele, mida kaasa pakkida siis nüüd jõuan viimase teemani pakkimise osas ehk mida kaasa pakkida käsipagasisse. Kuna minu reisil oli 15 kg ära antavat pagasit hinnas, siis ei hakanud punnitama kõige äramahutamisega käsipagasisse. Käsipagasi kaaluks on 5 kg.

Sinine kotike hoiab ilusti kõiki juhtmeid, akupanka jmt koos.

Kuna ära antavaks pagasiks sai muretsetud keskmises suuruses kohver, mis peaks kõike vajalikku ära mahutama sai käsipagasi valikuks mahukas ja vormitav Rains firma seljakott ehk käed jäävad võimalikult vabaks. Rains seljakott on üleni veekindel ja hästi mahukas (ning ülikergesti puhastatav, mõtlesin alguses fjällräveni võtta, aga mu roosa määrdub niiiii kergesti ja puhtaks on niiiii raske saada). Reisimise plussiks koti puhul (igapäevaselt natuke miinuseks) on see, et tegelikult on neid esimesi klambreid päris tüütu avada, kuid samas ei saa seda ka keegi teine seljatagant nii kiirel ja vaikselt avada nagu lukku. Teiseks miinuseks on see, et kotis on sees vaid seljapoolses osas suur tasku - tahvelarvuti või pisema sülearvuti jaoks - mis tähendab, et kõik võtmed, rahakott jmt on mööda kotti laiali. 



Kuna mu kaamera võimaldab üle bluetoothi pilte otse ka nutiseatmetesse saata siis otsustasin mitte arvutit reisile kaasa vedada ja loodan, et telefon+tahvelarvuti kombost piisab. Kuna ilmselt on vaja vahepeal ka mõned broneeringud juurde teha siis kartsin, et vaid telefoniga läheb jamaks. Seda kuidas seal netiga on ei kujuta ette. Kaamerakotti otsustasin, mitte kaasa vedada kuna on suur ja kohmakas ja hakkab silma siis kaamera võtan kaasa oma pisikese tugeva ümbrisega, sinna mahub kaamera ilusti oma 50 mm fix objektiiviga ära. Teistele objektiividele on mul niisama kaasaskandmiseks sellised neopreenümbriskotid - ühe objektiivi võtan ilmselt kindlasti veel kaasa, aga pean veel mõtlema, kas teist (kolmandat) ka.

Käsipagasi pakkimine
  • Dokument/dokumendid (sh eu ravikindlustuskaart), lennupiletid jm vajaminev info
  • Rahakott ja sularaha! Nt kaardiga tasudes võivad autorendid korraliku broneeringu teha, sularahas tasudes üldjuhul sellest piisab ja ka tingimisruumi jäetakse rohkem. Samuti ei tasu raha vahetada enamasti lennujaamas, kus kurss jääb Sinu kahjuks. Samuti tee enne reisi rahakotis suurtühjendus või võta reisiks üldse muu rahakott - kõiki kliendikaarte jmt ei ole mõtet kaasa vedada.
  • Pastakas
  • Elektroonika + juhtmed . Näiteks telefon, telefonilaadija (juhe+adapter), akupank (+juhe), kaamera, lisaobjektiiv, kaamera laadija (varuakut ilmselt ei võta kuna varuaku tahab mul teist laadijat kaasa, kui ikkagi võtan siis viskan ära antavasse kohvrisse), varu mälukaart. Kaamera on omaette kotis, juhtmed jmt pakin ka ühte kotti kokku. MP3 ja kõrvaklappide peale veel mõtlen. Ning võta aega ja lae kõik akud enne reisi täis.
  • "Esmaabikott" - üks pisike kott, kus mul on kõik vajalik nt valik plaastreid, ravimid (ilmselt leht valuvaigisteid) jmt
  • Eraldi vedelike kotike (sh ka kreemid jmt "pool"vedelikud)
  • Juuksehari
  • Päikeseprillid
  • Nätsupakk - minu puhul must be nagunii, aga hea ka juhul kui lennukis kõrvad lukku hakkavad kiskuma
  • Kaelapadi (oleneb reisi pikkusest), kes tahab siis ka unemask või kõrvatropid. Ei soovita osta kaelapatjata proovimata ja seda kaasa pakkida - mitmed kaelapadjad on kahjuks nii mõttetud, et ei toeta kuidagi ja on ebamugavad. Sellisel juhul on vaid kaelapadi ruumiraiskamiseks kaasas. Või võta kaasa suurem sall, mida saad kasutada nii padja kui tekina.
  • Snäkid - mis poleks vedelikud, kiireks snäkiks saab kaasa pakkida näiteks igasugu proteiini- või müslibatoone. Välismaalt on jäänud silma, et populaarne on pikematele reisidele kaasa pakkida ka kiirputrusid - lennukist küsitakse lihtsalt kuuma vett juurde.
  • Meelelahutus (raamat, ajakiri, tõmba (tahvel)arvutisse mõned mängud või filmid, ristssõnad, kaadipakk)
  • Niisked salvrätid - pindade ja/või käte puhastamiseks, kleepuvad sõrmed pärast söömist jmt. Kuluvad alati ära.
Palju soovitatakse käsipagasisse pakkida üks komplekt vahetusriideid ja soojale maale reisides ka bikiinid - juhuks kui pagas ei jõua õigeks ajaks või läheb rändama. Kahekesi reisides on võimalik nö üks komplekt hädavajalikke asju panna kaaslase kohvrisse ja vastupidi - see, et kaks kohvrit rändama läheb on väiksem võimalus, küll aga võimalik näiteks ümberistumiste puhul, et pagas ei jõua samale lennule. Kuna mul on kaasas võrdlemisi palju elektroonikat siis mul tulevad kindlasti laadijad käsipagasisse - riideid ja hügieenitarbeid on kergem ja kiirem asendada.


Snäkiiiid. Muidugi normaalsel inimesel ei oleks enne nii pikalt enne reisi asjad ostetud siis kuna tahtsin postitusele ka pilte lisada ostsin snäkid ära. Kuigi lend on lühike, aga läheb varakult ja ma ei ole väga hommikune (no öine siis sel juhul) sööja siis ma usun, et snäkid kuluvad ära küll.


Väikesed, tahked, kerged, toitvad ja mitte vedelikud. Eriti kerged on need kookosnäkid ja niiii head. Ja tahke kohv - lennureisile ideaalne. Igasugused toor- ja proteiinibatoonid on samuti reisimiseks head.


Veel mõned reisinipid
  • Topeltkontrolli olulisisi asju - rahakott, dokumendid, lennupiletid, telefon, laadija.
  • Kunagi ei tee halba kui igaks juhuks on tehtud pilt oma reisidokumendist või lennupiletitest, lennuinfost vmt asjadest telefoni. See on kasulik juhul kui miskit ära kaob või näiteks juhtumisi pole interneti, et infole ligi pääseda. Võid hoida ka dokumendist tehtud koopiat igaks juhuks eraldiseisvalt oma asjadest, näiteks hotellitoas, mitte samas kohvris/käekotis. 
  • Lisaks piltidele soovitan see info saata ka endale näiteks meilile või laadida üles dropboxi vmt kohta kuhu pääsed ligi ka mujalt kui enda telefonist.
  • Enne reisi vii end kurssi oma telefoni internetikasutusega sihtriigis - kui palju ja kas on paketis sisalduvat netimahtu, mida kasutada saad. Võimalik, et soodsam (oleneb reisi pikkusest ja vajadustest) soetada kohapealt ajutine sim, milles sisaldub internet. 
  • Lisaks erinevatele lehvivatele pagasisiltidele võiksid igaks juhuks jätta ka pagasi sisse oma kontaktandmed ja reisimarsruudi. 
  • Tühi veepudel. Kui üle 100 ml pudelis vedelikuga lennukisse ei lasta siis lubatud on kaasa võtta tühi veepudel, mida võib pärast turvakontrolle veega täita, selle asemel, et endale vett osta. 
  • Lukuga reisikohver toimib hotellitoas ka seifina. Peaaegu. Kui seifi pole või maksab lisatasu siis hotellitoast lahkudes soovitan kallimad asjad kohvrisse lukustada.
  • Kotid või igal asjal olgu oma kindel koht! Eriti mugav on see kui asjad on kotis jagatud vastavalt otstarbele ja ei ole mööda kotti laiali - vaja turvakontrollis ravimeid ette näidata (kõik ühes kotis, vedelikud peavad niikuinii kotis olema), otsid laadijat (kõik ühes kotis), tahad snäkke (kõik ühes kotis). Mul on selle seljakotiga eriti see probleem, et kõik pisikesed asjad nt nätsupakid, pastakad, hügieenilised huulepulgad jmt asjad on kusagil kotipõhjas laiali. Mul on küll olemas üks kotisisu jagaja - kus on keskel üks suur tasku, külgedel kaks lukuga taskut ja siis veel nende külgedel võrkvahed - ilmselt pakin ka selle kaasa. Ei näe küll ilus välja, aga lahendab probleemi. Sellega on lihtne ka kiiruga kotte vahetada - tõstad vaid sisu ühest kotist teise.
Seotud kujutis

  • Kui reisi sihtkohas on teistsugused pistikupesad kui meil, siis on müügil kompaktseid vargapesasid ehk kaasa on vaja võtta vaid üks vargapesa mitme adapteri jaoks erinevatele seadmetele. On olemas näiteks vargapesasid millel ongi juba siis nt UK pistik ja vargapesa augud EU omad, aga piisab kui võtad kaasa pisikese EU vargapesa ja ühe adapteri. Heaks lahenduseks on ka kuubikud - mitmetel vargapesadel on ka USB laadimispesad olemas.
  •  Kui jätsid USB adapteri maha või pesad on juba täis siis paljudel  telekatel, digiboksidel, muusikakestustel jmt on samuti USB pesad olemas, kus saab oma seadet laadida.
  • Kui on mitu seated, mis laevad ainult usb siis soovitan osta pistikupesasse mõeldud adapteri mitme usb jaoks. Sellisel juhul saab reisil mitut seadet kerge vaevaga koos laadida.
  • Offline kaardid - kui sa pole kindel kuidas sihtkohas pideva internetivõrguga on siis on võimalik ka sihtkoha kaart, mida saab netita kasutada, oma telefoni alla laadida. Need võivad võtta küll võrdlemisi palju ruumi, aga võib päästa olukorra. (Kreeta kaart läks mul maksma ca 2-3€ ja seda on võimalik jagada mitme oma seadme vahel).
  • Turismikates on heaks lahenduseks kaasa võtta üks lukuga üleõlakott, kuna sellist kotti on raskem vargal jooksu pealt kaasa haarata ning lukku on raskem lahti saada (pigem kanna rahvarohkes kohas ja bussis kotti eespool, mitte seljataga) kui näiteks varastada midagi taskust või seljakotist. Eriti rahvarohketest kohtades, kus tundub, et inimesed lihtsalt "trügivad" on väga kerge seljakoti lukke lahti teha või müksatest (taga)taskust rahakott või telefon kaasa haarata. Rahvarohkes kohas käib see veel nii kiiresti, et sa ei pruugi aru saadagi, kes tegi ja varas kaob sekunditega. Tihti on lubatud käsipagasile lisaks võtta kaasa veel üks pisem kott (mis peab jääma siis küll kogukaalu piiridesse), nt käekott, kaamerakott või läpakakott. Kuid kindlasti tasub lugeda lennufirma reegleid, kuna mõned siiski nõuavad, et käsipagasit oleks kokku üks ühik. Mõned nõuavad ka seda, et lennujaamas tehtud ostud peab käsipagasisse ja antud kilode sisse mahutama! Seega tasub enne kõik üle lugeda, et mitte lisatasusid maksta.
  • Peamiselt meestele - reisil ei ole rahakoti koht pükste tagataskus! Vaheta kasvõi reisi jaoks rahakott mõnema pisema ala krediitkaardi hoidja vastu välja kuhu saad sisse pista kaardi, dokumendid ja natuke sularaha. Kui põuetaskut riietel pole siis vähemalt kanna seda pükste esitaskus.
  • Kui võtta kaasa padjapüür, siis sinna saab lennu ajal oma kampsuni/pusa/jaki pista ja endale padjaks vormida. 
  • Näiteks talvisest Eestist soojale maale reisides on mõtekas üleriided jätta lennujaama riidehoidu. 
  • Koosta nimekirju - nimekirja peab koostama ühe korra ja edaspidi on see olemas ehk võidki teha endale vajaminevate asjade nimekirja näiteks paari päevase reisi puhuks, nädalase reisi puhuks, kahe nädalase reisi puhuks soojal maal jne. Samuti nimekirja on must be  asjadest, mis tuleb ka pärast reisil pakkides kasuks, et midagi maha ei ununeks.
  • Kahekesi reisides on heaks vidinaks kõrvaklapipesa jagaja ehk siis on võimalik kahel inimesel ühest seadmest rahulikult filmi/seriaali vaadata või muusikat kuulata. Hiinast saab selle vidina kätte ca ühe euroga. 
  • Teised head vidinad reisil on näiteks emane usb - micro usb, mis on hea juhul kui seadme mälus on vähe ruumi. Sellisel juhul saab näiteks filmid/seriaalid mälupulgale panna ja nt tahvelarvuti külge ühendades sealt kaudu filmi vaadata. Ei pruugi töötada kõigi seadmetega. Ning samuti ka usbga mälukaardi lugeja ehk kui soov pole reisile arvutit kaasa vedada siis saab selle ühendada näiteks telefoni/tahvelarvuti külge ja sealt kaudu endale sobivaid pilte seadmesse tõmmata.
Kõrvaklapipesa jagaja

  • Oled inimene, kes pärast põeb ja kardab üle, et kas ei jätnud mõnd seadet tööle - nt pliiti, triikrauda, juuksesirgendajat vmt. Kui oled selline tee telefoniga pilt ja ei pea pärast mõtlema ja kartma, et kas ikka võtsid asjad vooluvõrgust välja. Aitab ka juhul, kes pärast ei mäleta, kas nad uksed lukustasid, aknad panid kinni jmt. Kuid see tähendab vaid üht - võta/jäta lahkumiseks aega, ära kiirusta.
  • Ise pole katsetanud, aga kui riideid on reisist kortsus siis need vannituppa rippuma pannes ja kuuma dušši võttes peaks kuum veeaur kortsud välja võtma ja riided peaksid sirgeks kuivama. Tasub proovimist!
  • Kui tead, et plaanid reisilt alkoholi kaasa osta siis soovitan osta valmis piisavas suuruses grip kotte kuhu igaks juhuks pärast pudelit pakendada, et isegi kui puruneb on lootust, et terve kott ei saa üle ujutatud. Või investeeri korduvkasutavatasse pudeliümbristesse, mis on grip lukuga mülliümbriskotid. 

  • Tühja veepudeli tassimine tundub tülikas ja ruumi võttev? Tänapäeval on palju erinevaid korduvkasutatavaid veepudeleid, mida saab igati kokku voltida.
Pildiotsingu foldable waterbottle tulemusPildiotsingu foldable waterbottle tulemus

2 kommentaari

Ann ütles ...

Kas see esimesel pildil paremal must ongi kaamerakott? Kui võib küsida kust sellise leidsid? On seal ka pehmendus sees? Olen just taolise otsningul, mis käekotis ruumi ei võtaks, aga kaamerat kaitseks.

Kissu ütles ...

See kandiline jah ongi kaamerakott, hama oma ja euronicsist ostetud (Tartu). Pehmendust otseselt pole, fliisvooder on justkui sees ja objektiivi poolele vastu on tehtud selline pisem pehmenduspadi.