Kulud kassivõtuga

Muutun vist kassiblogiks... Aga noh, kõik kassivõtuga seotud elevus ja rõõm on nii suur, ei saa jagamata jätta.

Kui ma esimest korda kõik kulud kokku lõin siis sain, et koos kassivõtmise tasudega peaks 150€ hakkama saama. Tegelikult saakski, kuid hetkel on need kulud mul pigem 200€ läinud. Enamusi tšekke kahjuks alles pole, et asjade täpset maksuvust öelda, aga selle summa hulgas on ka mitmeid mänguasju, muid tarvikuid mille pealt kokku hoida kui ka esmane söök.

Kass ise varjupaigast 35€, selle sees siis esmane ussirohi, vaktsiin, kiip, kiibi registrisse kandmine. Sellele lisandub veel nüüd see kuu teine ussirohi ja kompleksvaktsiin. Täpset hinda veel ei oska öelda, aga ehk ~35€.

Minu arust kõige suurema kuluga kuid vajalikud vahendid olid - ronimispuu, liivakast ja transpordipuur. Nende puhul lappasin siis erinevaid veebipoode läbi, et kust kõike parema diili saan. Valituks osutus kaup24, kust sain need 3 asja postikuluga koos 66,46€ eest.

Ronimispuu on selline asi, mida ma kohe kindlasti kassile tahtsin ja soov oli saada siiski võimalikult suurt ja sellist, kus pesa osa oleks kõrgemal kui maapind. Ega selliseid just väga palju pole või algavad nende hinnad sealt 80+€ kandist. Seega pigem saigi otsutatud, et sealt kust puu leian, võtan üksiti ka muu kauba. Tegelikult oleks kraapimispuuga olnud aega maa- ja ilm. Kahekuusena ei suuda see kassipoeg seal veel suurt midagi ronida - esimese astmeni ronib, aga ise ta sealt üle ei saa. Küüsi juba suudab seal küll mänguhoos teritada ja hiirega mängida. Samas kui on olemas, on olemas. 

Hetkel vaatasin, et saime vist viimase - sellise. Igatahes puu hinnaks tuli 28,99€ ja tegu oli lausa 110cm puuga. Kvaliteedi üle just väga ei nuriseks - kõik on väga kerge kokku panna, ilusti kangaga kaetud, nöör ilusti, aga oli natuke liialt ebastabiilne. Kartsin, et kui ta ikka hooga hüppab (eriti tulevikus, meil ronimispuu ahju kõrval, et saab ka ahjuotsa magama minna, aga kui sealt peaks alla hüppama oli hirm, et võib ümber kukkuda) siis kaaslane pani sinna jalasuuruse liimpuidu alla ja nüüd on tunduvalt raskem ja ei kuku enam kuskile.


Teiseks oluliseks asjaks oli transpordipuur. Transpordipuur on selline nii ja naa, tegelikult oleksin tahtnud rohkem spordikoti-käekoti taolist, aga kuna mul pole ka aimugi kui suureks kass kasvab siis ei hakanud hetkel kohe millessegi kallise investeerima. Esimesed hädapärased sõidud ja käigud saab ilusti tehtud.

Puur siis selline, mõõtudega  47,5x28,5x28 ja hinnaks oli 17,49 (hetkel isegi soodsam). Kvaliteedi koha pealt midagi erilist pole, suhteliselt plastmass. Küljed käivad selliste eraldi klõpsudega (ka pildilt näha) kokku ja puuriuks üheltpoolt pika toruga puuri aukudesse (saab seda nii paigaldada, et ei pea puuri külgi lahti võtma, natuke vaid lahti suruma) ja siis lukustus on nii, et teiselt poolt tuleb neid orasid nupust keskele kokku vajutada. Arstilkäigud, sõidud jmt saab tehtud, aga murdmiskindlaks seda ei peaks. Kui kass ikka sees suuremat tralli peaks tegema siis usun, et suudaks sealt ka välja saada.

Kolmandaks valituks osutus siis pealt kaane ja luugiga liivakast. Kui kätte saime siis vaatasin küll, et issver kui suur. Hetkel on kasutusel ilma kaaneta ja kassipoeg ikkagi sinna sisse saab, teeb oma pisikese hüppe üle ääre. Aga vähemalt ilmselt seda ei pea niipea uut vaatama - annab sellele ikka järgi kasvada ja siis peaks ka ruumi sealt veel maa ja ilm olema. Tunduvalt suurem ja seest kõrgem kui transpordipuur. 

Liivakast siis selline ja saime samuti hinnaga 11,99€. Kvaliteedi kohapealt hetkel ei oskaks nuriseda, luuk liigub ilusti ja kergelt. Iseasi kuidas need külgedel olevad plastikkinnitused kaane mahavõtmist puhastamiseks üle elavad. Selle eest rohkem kui küll, kaasas oli ka liivakast.

Siis tegime järgmise ostlemise ringi Tallinnas Horteses. Sealt tuli meiega kaasa üks hästi mõnus pehme kassipesa, mis hetkel leidis oma koha aknalaual. Oli hinnaga ~12€.
Samuti ostsin sealt ka mõned hiired, pallid, plüüsist rebase. Hiired ja pallid oli vist vahemikus 0.49€-1€, plüüsist rebane vist ~2€. Samuti sai sealt ostetud sulgedega teleskoopõngega mänguasi, hinda ei mäleta, aga ehk ~5€.

Samuti tuli sealt kaasa ka Applawsi kassikrõbinad, kassipoja variant 0,4kg ja ~5€, kaks applawsi konservi ~2.30€/tk ja kaks Animonda Vom Feinsten ~2€/tk.

Järgmiseks sai käidud PetCitys, kus eelkõige tuli kaasa koerale kaelarihm, aga kassile ostsime sealt üksiti kristalliiva ära. Valituks osutus Padovan Silicat hinnaga 7.99€, aga tundus, et kassipojale oli see siiski liiga suure teraga ja võõras. Seega ega midagi, sai natuke googeldatud ja käidud Caramira poes ja toodud kaasa Caramira arotmaatne kassiliiv, prooviks alguses 5L pakk ja hind 5.70€. Segasin selle teisega kokku, aga seda jätsin enamuses ja tundub, et sobib paremini. Kass nüüd kraabib ja kohati ise mängib seal liivakastis. Tegelikult tundub see ka endale rohkem meeldivat - paakunud tükid saab kerge vaevaga välja koristada, üldmulje on puhtam kui kollased kristallid. Samas eks näis - endale ehk hetkel meeldibki rohkem kahe segu, aga eks näis, mis kass sellest arvab.

Kuna toidukausside hinnad olid ulmelised, eriti nende, mis mulle meeldisid jäid seal 20+€ kanti ja mulle oli oluline, et kõik nõud oleksid eraldi (et tahan saan üksikult puhastada), siis kassinõud sain hoopiski Rocca al Mare Apelsini poest. Täiesti inimestele mõeldud nõud - võtsin kolm erinevat, hinnad oli vist ~3-4€/tk. Üks, see kõige suurem, on hetkel veel liiga kõrge, aga kui kass suuremaks kasvab võtan kasutusele. Toidunõud on kindlasti üks koht, kust pm on võimalik kokku hoida või täiega kulutada, ise soovitan samuti pigem vaadata inimestele mõeldud nõusid. Neile saab alati näiteks kuumaliimipüstoliga pisikesed täpid alla panna, et ei libiseks. 

Samuti mitte vajalik kulu, aga ise ostsin Apelsinist veel sellise nahkse lauakatte nõude alla (~4€?) ja korvi kassiasjadele (~5€?). Ma neid hindu enam nii täpselt ei mäletagi. Söögikoha tekitasime talle ise, võtsime alumise riiuli lahti ja tõstsime kõrgemale. Seetõttu hetkel ka veel need pahteldused.


Ahjaa, samuti sai kusagilt kaasa haaratud kassile mingid maiused. Hortesest vist? Ca 1-2€ pakk.
Muud kulud:
Kassipoja traksid 4,99€
Kassi küünekäärid ~4€
Selverist uriinilõhna neutraliseeriv biopuhastusvahend pritspudelis ~3€
Kiled liivakasti ~2€ (pole vajalik kulu, aga teeb puhastamise ja liivavahetamise kergemaks).

Tegelikult on need kulud nüüd natukene suurenenud. Toitu on kindlasti suures koguses juurde tulnud, keskmiselt jääb ühe konservi hind ~2€ kanti. Samuti kuna ta alguses vett pea üldse ei joonud sai Selverist ka Athena kassipiima ostetud (0.79€), et kass vähemalt vedelikku juurde tarbiks. 

Ema on ostis talle samuti mõned mänguhiired juurde. Mis on hetkel kõik kuskile "ära kadunud", eks ikka hambusse püütud ja turvaliselt diivani sisse viidud. Vahepeal on kuulda, kuidas seal üks trall käib. Ise tõin kodust ühe helkurripatsi ja rebasesaba millega ta ka hea meelega mängib.

Ning noh, kassimamma nagu nüüd olen, ei suutnud täna ka Selveris niimodi käia, et poleks lemmiklooma poodi läinud. Otseloomulikult tulin tagasi sealt kahe mänguasjaga ja ühe paki maiustega.
Lemmikuks osutus selline linnumänguasi, mis siristab kui seda käpaga lüüa. Selle hind 7,20€. Teiseks selline papist(?) rull kaetud kangaga ja mille sees on hiir, mida on hea veeretada ja mis õnneks voodi alla ei mahu, hinnaga 1.99€. Ja mingisugused "Tuna Sandwiches" kassimaiused hinnaga 1,65€.

Mida veel vaja läheks? Kassiharja ja šampooni, aga nendega on hetkel veel aega.

Tegelikult ma isegi ei taha neid kulusid kokku lüüa. Kindlasti saaks nii odavamalt kui kallimalt. Pesast ta ka veel hetkel suurt ei hooli, aknapeal vahepeal käib seal istumas, aga kindlasti saaks ilma. Eelistab nagunii magada, kas diivani sees või diivani osade vahel. Samuti ka mänguasjad - saab ise heegeldada, meisterdada, võtta muid kasutusele jne. Aga kuna siiski minu esimene täiesti oma loom ja kass, arvestades ka seda, et päris suure aja peab kodus üksi olema, siis võib teda ka natukene mänguasjadega üle küllata.

Toitumisest ma ei tea, kas hakkan eraldi postitust tegema? Igatahes täna tuli poest kaasa ka kanahakkliha, mida ta päris isuga sõi kui ka kanamaks (mis hetkel veel sulab). Üritan talle hakata ka pakkuma nii toortoitu kui isetehtut (nt pasteeti). Kuna kassid pole veejoojad loomad, siis krõbinad on neile üldjuhul pigem halvad, kuna nad ei saa sealt piisavalt vedelikke kätte, mis on tihti ka peamiseks erinevate kassihaiguste (eriti põiega) seotud põhjusteks. Seega mida rohkem pehmet toitu, seda rohkem vedelikku kass saab ja mida sarnasem söödav toit on hiirele (või linnule), mida kass looduses kätte saaks ja koos kontidega nahka pistaks, seda täisväärtuslikum ja parem see kassile on. Kuna aga alati pole võimalik iga kell kodus olla ja kassi toita, siis krõbinaid täielikult menüüst ei eemalda.

Kommentaare ei ole