Jäine (sinihallitus)juustukook

Üks retsept jäisele juustukoogile, mis maitseb pigem nagu jäätis. Idee siis seda kodus proovida (järgi) teha sain Aparaadis käigust, kus proovisin nende sinihallitusjuustukooki.

Järgmine retsept, kust paljut ise kaaluma ja mõõtma ei pea. Ütlen vaid kohe ära, et minul kulus selle tegemiseks 3 erinevat nõud ja üks kilekott.



Vaja:
2 muna
100g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
200ml vahukoort
200ml toorjuustu
hallitusjuust (üks poes müüdav sektor, kogus vastavalt maitsele).
~6 digestive küpsist

Lisandid vastavalt enda soovile. Maitseb superhästi (hapukamate) marjade / moosiga.

Kõigepealt panin lahtikäidava vormi põhja küpsetuspaberi. Seejärel purustasin küspsised kilekotis puulusikaga nii peeneks kui sain ja raputasin umbes pool küpsisepurust ühtlase kihina koogivormi põhja.

Munakollased vahtustasin eraldi suhkruga, sinna hulka lisasin toorjuustu ja vastavalt soovile hallitusjuustu tükid (ise soovitan hallitusjuustu enne sügavkülma panna, siis saab sellest peene riiviga kergelt pisikesed ribad riivida) ja segasin kõik kokku. Eraldi anumas vahustasin vahukoore vanillisuhkruga ja kolmandas anumas munavalge kõvaks vahuks (kuni tekivad püsivad tipud). Seejärel valasin ettevaatlikult vahukoore ja munavalgevahu munakollase-toorjuustu-hallitusjuustu segu hulka ja segasin õrnalt läbi. (Seda ei tohiks siis hoogsalt enam segada või vahustada, muidu kaob õhulisus). Seejärel valasin saadud segu vormi ja raputasin peale ülejäänud küpsisepuru.

Seejärel asetasin vormi sügavkülma. Kui kiiresti ta täpselt seal nüüd taheneb ei oska öelda (erinevate retseptide järgi peaks neljast tunnist piisama), mina hoidsin üle öö ja sõime hommikul.
Kook tasub umbes 10 minutit enne söömist sulama võtta ja serveerida kas hooajaliste marjade või mõne hapukama moosiga, näiteks vaarika omaga.

Sobib teha nii hallitusjuustuga kui ilma, ise panin umbes pool sektorist olevast hallitusjuustust ja hallitusjuustu maitse jäi pigem nõrk. Kellele hallitusjuust meeldib võib julgelt ka terve sektori koogi sisse panna.


4 kommentaari

Anonüümne ütles ...

Mmmmmm.... peab proovima. Aparaadi oma on küll ülimalt hea.

Ingrid ütles ...

Tere!
Oskate ehk seletada, miks selles koogis muna olema peab?

Kissu ütles ...

Tere
Kahjuks ei oska öelda, et mis otstarvet ta peamiselt täidab - kas teeb nö siidisemaks või hoiab vormi. Osad kasutavad ka ainult munavalget või lisavad hoopiski vormi hoidmiseks (et kohe ära ei sulaks) zeleed. Kuna ise tehtud koorejäätist saab ka munaga teha siis ehk eesmärk ongi saada natukene jäätisetaolisem kook? Kuna retsept on mitmetest erinevatest kokku mugandatud, et saada just aparaadi restoranis pakutavale sarnane kook.

Ingrid ütles ...

Aitäh vastuse eest! Las see muna siis olla seal sees, sest just Aparaadis saadud kooki ma tahakski ise järele teha :)