Nosiboo-go

5.mai hommikul alustasin nutuga, sest juba öösel rinda andes kuulsin kuidas poisil tatt ninas lurises. Õnneks kusagil kaugel ja tundus, et hingamise ja söömisega sai nö neelatades lahti ja magades hingas jälle hästi. Hommikul juba kui üleval olime siis aevastas, köhatas ja nina lörises... ja mina nutsin, sest minu väike beebi on esimest korda haige. Ma teadsin, et millalgi see juhtub, aga ma lootsin, et kunagi hiljem. Tundsin end süüdi kuna esimesena jäin haigeks mina ja MINA andsin OMA beebile haiguse. Päris nii see küll ei käi, aga emotsioonid olid laes.


Lisan kohe ette: Koodiga KISSU kidsmed.ee kuni 16.05 Nosiboo-go ja pro -20€ 

Põnn ei lasknud masinast ega surinast end häirida, hetkel on see etapp, et kõik, mis näo juurde satub võiks tema arvates ka suhu minna. Selle pärast ka suu lahti.

Peaks mainima muidugi, et põnnil endal polnud häda miskit - kuigi nina lörises, käis turts ja köhh naeratas ta oma BB toolis tavalisel olekul vastu. Need tunded ja see hirm, mis mind valdas võtsid kaine mõistuse üle. Iga sekund kontrollin ja vaatan, et kas ikka kõik hästi ja hullemaks ei lähe. Mul oli igaks juhuks koju juba enne sündi varutud manuaalne aspiraator (millel filter vahel ja imed) ja nö pump ninakollide jaoks. Kuid sel hetkel sain aru, et kui olin siiani mõelnud, et igaks juhuks endale elektrilist aspiraatorit koju ei varu siis tegelikult kui laps haigeks jääb on kõik minutid ja päevad hinnas. Nii selle pärast, et mida varasemalt jaole saab seda suurem lootus on kergemale haiguse kulgemisele kui see, et tahan, et mu põnn saaks end võimalikult hästi tunda. 

Olles ise olnud terve raseduse hädas kinnise nina ja vahelduva eduga "nohupäevadega" siis päriselt nüüd külmetusega haige ja nohus olin üpriski täpselt aastase vahega. Sel hetkel sain aru, et kui see nohu peaks tal sama jubedaks minema siis ega sellest pumbast või imevast vidinast sellist kasu pole. Need on ajakulukamad, mis teevad kasutamise ebamugavaks nii mulle kui lapsele ning kui juba korralik tatitõbi peal siis hakata tellima ja ootama on suur ajakaotus. Sellega selgus tõsiasi, et kuigi olin lootnud, et pääseme haigustest siis  Eesti kliimas naljalt ikka nohust ei pääse. Seega varem või hiljem kulub väikelapsega see aspiraator siiski ära - pigem varem. Saab ka oma raha eest kauem tööd teha. Ning kui laps piisavalt suur, et enam vaja pole siis järelturg täitsa toimib. Lisaks annab see "igaks juhuks" aspiraatori ette ostmine võimaluse selle oma eelarvesse lisada - lapse haigus tuleb enamasti siiski ootamatult ja lootusetus olukorras erinevate vahenditele raha kulutades ja lõpuks siiski elektrilise poole pöördudes oleks võinud need vahepealsed sammud tegemata jätta.

Tähelepanu eemale juhtimiseks igaks juhuks ka mänguasi käes. Siit näha, et meil alles see otsik õrnalt mahub sinna ninasõõrme otsa - aga absoluutselt polnud probleemi tati kätte saamisega.


Nosiboo-go'st endast. Elektriline on ikka täiesti teine asi kui pump või imur, lihtsam ja ajasäästlikum. Eriti üksi kasutades. Seda on nii lihtne vastu nina (beebil kuni veel sõõrmesse ei mahu) panna ja tõmbab nii kiiresti tati välja. Beebi ei saa väga arugi, ei jõua rabelema hakata ega ei väsi sellest tegevusest ära. Otsik on piisavalt väike, et sain oma pea 3-kuusel ilusasti õrnalt vastu ninasõõret kiiresti tati kätte. Isegi kui tatti otseselt pole siis lurisev tatikoll on sekundiga käes. Kui tatt on kinnisem siis kõigepealt kasutada beebide humerit või näiteks 5ml NaCl ampulli, millega nina loputada/tatti pehmendada. 

Enne kasutamist tutvustasime samuti masinat lapsele - lihtsalt töötas/surises näo juures. Kindlasti ei soovita nt magavat last sellega esimest korda "rünnata". Nii igaks juhuks.


Masina hääl on pigem selline ...white noise taoline pehme mürin - nagu väike tolmuimeja. Kuna lastele üldiselt igasugu helid - tolmuimeja, pesumasin jne meeldivad siis ka see oli pigem huvitav kui hirmutav. Juba beebi usaldus oma ema vastu on pea ilmatu - need kurvad silmad kui midagi on halvasti ja tahab abi. Ja see tunne kui ei oska/saa aidata murrab südame. See südame murdumise tunne oligi see kui laps esimest korda nüüd haige oli ja vaatas nende silmadega otsa - see hetkel lihtsalt on tunne, et teeks ükskõik mida peaasi, et lapsel hea oleks. Oleks valmis kasvõi neeru müüma kui see vaid aitaks. Kuigi nohu on "vaid nohu" ja teame, et see möödub ca nädalaga (jah, väikelastel on just küll nende suutmatuse üle nuusata nohu suurem probleem kui täiskasvanul, mis võib lõppeda kergemini erinevate põletikkega), siis ei taha keegi oma väikelast ka nohu käes kannatamas näha. 



Kuna kõige suuremaks probleemiks ongi just tatt, mis välja ei tule, vaid seisab ninakoopas ning viirused/bakterid paljunevad siis kõige kiirem ja lihtsam viis eskaleerumist vältida ongi just aidata ise sel tatil välja tulla. Ainult loputamisest või pea kõrgemale asetamisest on vähe kasu - aitab küll lapsel paremini hingata, kuid kindlasti ei saa nii kogu tatti kätte.

Soovitus kuni väikelaps ise ei oska istuda ja näiteks soov üksi kasutada siis panna ta lamamistooli. Kahekesi on lihtne ka nii, et üks võtab lapse pea üle õla sülle ja teine siis samal ajal saab imuriga hästi õige nurga alt ninale ligi. Üksi toimis kuidagi ka asend kuidas laps oli kõhuli süles pea üle jalgade - nina oli ilusasti suunaga ette ja sain masinaga õige nurga alt tati kätte (see oli küll nö kiire sutsakas, et üks suur lurisev koll kätte saada).





Ma ütlen ausalt - see on väärt investeerimist. Kui juba korra proovida ninapumpa ja seda imetavat siis esimese sekundiga kui esimene tatti masinas on siis saad juba aru, et wow. Mida varem osta (beebina) seda kauem on selle kasutusaeg (saab kasutada veel ka nt 4-aastasel) kuni laps ise nuuskama õpib, mitme lapsega on kindlasti selle tasuvus veel suurem. Lisaks kuna see on tõesti nii kiire ja efektiivne siis isegi beebi laseb sellega kergesti enda kallal toimetada. See ei muutu nö lapse piinamiseks. Olen lugenud kuidas juba suuremad, kuid kes ise nuusata ei oska, tulevad tatise ninaga ise seda küsima.

Puhastamine on samuti lihtsmalt lihtsam - kõik plastikosad tulevad keerates/tõmmates lahti ja veega lihtsasi puhastatavad. Mingeid õõnsuseid kuhu tatt koguneb ei ole (kindlasti on lihtsam puhastada kohe pärast kasutamist). Ninaotsiku puhastamiseks on kaasas ka pisike traathari. 





1 kommentaar

Anonüümne ütles ...

Kiidan ka - üks mu parimaid oste lapsele!